Aydın ilimizi tanıyalım
Türkiye’nin tatil ve turizm cennetlerinden Aydın ilimizi tanıyalım. Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan tarihi zenginlikler ile dolu bir turizm şehirdir. Türkiye’nin en uzun tüneline sahip demiryolunun inşa edildiği ilk ildir. Günümüzde 17 ilçesi, 36 belediyesi ve 492 köyleri ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kuşadası, Söke ve Didim ilçeleri en önemli turizm beldeleridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri misafir etmektedir. Termal kaynakları ile sağlık turizminde de önemli bir yeri vardır. Batısında Ege Denizi ile kuşatılan Aydın ili Kuzeyinde İzmir ve Manisa ili ile komşu iken, doğusunda Denizli ili ile güneyinde Muğla ili ile komşudur.
2022 yılında 1.134. 031 kişilik bir nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 21. şehri olmuştur. Ege Bölgesi’nin 3.en büyük şehri olan Aydın ilinin eski adı Trailleis ve Güzelhisardır. Aydın 14 yy’da Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Aydınoğulları beyliği zamanında Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra bugünkü adı olan Aydın ismini almıştır. Ünlü Heredot ” Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” olarak tasvir etmiştir bu güzel şehri. Cumhuriyet döneminde 1987 yılında çıkarılan bir kanunla Buharkent ve Yenihisar ilçeleri kurulmuş ve 1997 yılında bir kanun ile Yenihisar ilçesinin adı Didim olarak değiştirilmiştir. 2012 tarihinde ise merkez ilçe kaldırılarak aynı sınırlar içerisinde Efeler ilçesi kurulmuştur. Yine aynı kanun ile Büyük şehir Belediyesi kurularak 2014 yerel seçimlerin arkasından Büyükşehir Belediyesi günümüze kadar hizmet vermeye devam etmektedir.
Aydın ilimizi tanıyalım – Bitki örtüsü; Aydın ilinin bitki örtüsü yüzölçümünün yarısı makilik yarısı ormanlıktır. Ormanlık alanlarında meşe, çınar, kızılçam, fıstık çamı, ıhlamur ve kestane gibi ağaç türleri çoğunluktadır. Büyük Menderes, Çine Çayı, Karpuzlu Çayı, Akçay, Dandalaz gibi su kaynaklarına sahip olan Aydın ili Kemer Barajı, Topçam Barajı, Yaylakavak Barajı, İkizdere Barajı, İsabeyli Barajı Güvendik Barajı, Karacahayıt Barajı ve Koyunlar Barajı ve 10 tane göle sahiptir. Zengin su kaynaklarından ve verimli topraklarından dolayı tarım açısından önemlidir. Yağlık zeytin, incir, kestane, kereviz üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Aydın pamuk ve çilek üretiminde ikinci sıradadır. Ayrıca börülce ve sofralık zeytin üretiminde de üçüncü sırada yer almaktadır. Kentin kendine has halk oyunları olan zeybek dansı ve zeybek müzikleri izleyenlerin veya dinleyenlerin beğenisini kazanmaktadır.
Aydın ilimizde gezilmesi gereken yerlerin listesi
Antik kentleri
Aydın ilimizi Tanıyalım – Gezilmesi gereken antik kentleri
- Didyma (Didim) Antik Kenti
- Milet Antik Kenti
- Nysa Antik Kenti
- Priene Antik Kenti
- Tralleis Antik Kenti
- Aphrodisias Antik Kenti
- Alabanda Antik Kenti
- Myus (Myos) Antik Kenti
- Gerga Antik Kenti
- Alinda Antik Kenti
- Mastaura Antik Kenti
- Magnesia Antik Kenti
- Orthosia Antik Kenti
- Acharaka Antik Kenti
Plajlar ve koyları
Aydın ilimizi Tanıyalım – Tatil için tercih edebileceğiniz plajları ve koyları
- Pigale Plajı (Kuşadası)
- Kadınlar Denizi Plajı (Kuşadası)
- Güvercinada Plajı (Kuşadası)
- Yavansu (Kuşadası)
- Sevgi Plajı (Kuşadası)
- Long Beach (Kuşadası)
- Altınkum Plajı (Didim)
- Akvaryum Koyu (Didim)
- Tavşanburnu Plajı (Didim)
- Gevrek Plajı (Didim)
- Akbük Koyu (Didim)
- Manastır Koyu ve Plajı (Didim)
Müzeleri
Aydın ilimizi Tanıyalım – Görülmesi gereken müzeleri
- Yörük Ali Efe Müzesi
- Afrodisias Müzesi
- Milet Müzesi
- Tales Matematik Müzesi
- Karacasu Etnografya Müzesi
- Aydın Arkeoloji Müzesi
Kaplıcaları
Aydın ilimizi Tanıyalım – Kaplıcaları
- Kuşadası Davutlar Kaplıcası
- Alangüllü Kaplıcası
- Salavatlı Kaplıcası